BADIIY MATNDA O’ZGA GAPNING QO‘LLANISHIGA DOIR - Amanlikova, Nafisa; Aybibi Iskandarova, (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2023)
O‘zga gapning matnga olib kirilishi bilan matnda ko‘p ovozlilik yuzaga keladi va bu hol matnga ham mazmuniy hajmdorlik, ham ifodalilik, ham badiiyat baxsh etadi. Tabiiyki, badiiy matnda ikki yoki undan ortiq, ovoz, nuqtai nazar birlashadi, hamkorlik qiladi. Bunda, ayniqsa, o‘zga gapni ifodalashning turli ko‘rinishlari alohida qimmatga ega. Masalan, ko‘chirma gapda so‘zlovchi subyekt – personaj nutq jarayonida ishtirok etadi; o‘zlashtirma gapda so‘zlovchi subyekt – personaj nutq jarayonida ishtirok etmaydi; o‘ziniki bo‘lmagan ko‘chirma gapda so‘zlovchi subyekt – personaj nutq jarayonida qisman ishtirok etadi.