ЧИНГИЗ АЙТМАТОВ ИЖОДИДА РАМЗЛАР ТАЛҚИНИ - Тўраева, Баҳор (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2021)
“Соҳил ёқалаб чопаётган олапар” қиссасида дунёнинг яралиши, денгиз ва қуруқлик ўртасидаги кўп йиллардан буён давом этиб келаётган кураш, бир сўз билан айтганда, ёзувчининг олам ва одам ҳақидаги фалсафий мушоҳадалари бадиий ифодаланган. Қиссада воқеалар очиқ маконда, яъни денгизда содир бўлади ва етти кунлик замон қамровланади. Замоннинг тўғри чизиқли типи узлуксизлиги ва қайтарилмаслиги (абадийлиги) билан сюжет чизиқларини тизимлаштирган.