XUDOYBERDI TO`XTABOYEV ASARLARIDA IBORALARNING ISHLATILISH MAHORATI - jumayeva, zubayda (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2022)
Xudoyberdi To`xtaboyev asarlarining tili sodda va ravon bo‘lib, adabiy til me’yorlariga asoslangan. Adibning asarlaridagi qo‘llanilgan iboralar inson tafakkuri bilan anglanadi. Masalan: qovog‘idan qor yog‘moq, dunyoni buzmoq, boshiga ko‘tarmoq, damini ichiga solmoq, go‘rda ham gapirmoq, bir siqim kun, tili qisiq, ko‘zida o‘qimoq, quloqlari og‘zida, sanamay sakkiz dema, bir quloqqa aylanmoq, o‘zini bosib olmoq kabilar.