SAKKOKI IJODIY MAVZUSI VA BADIIY SAN'ATI - Israilov, G'ayrat (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2024)
Hozirgi kunda Mavlono Sakkokiy merosining asosiy qismini g„azallar tashkil etishi barchaga ma‟lum. Shoir she‟rlarining bosh mavzusi ishq, bosh timsoli – Inson. Ularda insonparvarlik, millatchilik, umid, qarashlar, go„zallikning ta‟rifi, hayotga muhabbat, ijtimoiy fikr va qaysidir ma‟noda siyosiy qarashlar mavjud. Demak, uning she‟rlarida asosiy mavzu ishq bo„lib, ba‟zi o„rinlarda ilohiy ishq, tasavvufiy g„oyalar tasvirlangan. Shoir o„z she‟rlarida inson sevgisini, orzu-umidlarini, dardlarini, bir so„z bilan aytganda, inson dardini, orzu-umidlarini, tabiatni tasvirlaydi.