SAKKOKIY LIRIKASIXALQCHILIGI - Israilov, G'ayrat (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2024)
0 ‘zbek mumtoz she’riyatining Navoiyga qadar etishgan yirik namoyandalaridan biri Sakkokiy bo‘lib, uning ijodi o‘zbek mumtoz adabiyotining ravnaq topishiga ma’lum hissa bo‘lib qo‘shilgan. Bunga asos, nazarimizda, uni xalq og‘zaki boy ijodidan, shuningdek salaflari asarlarini puxta o‘rgangani va ulardan ijodiy oziqlanganligi, deb o‘ylaymiz. Darhaqiqat, shoir ijodini kuzatar ekanmiz, uni o‘zbek va fors-tojik tilidagi manbalarni puxta o‘rganib chiqqanini va ulardan- o‘z asarlarida ijodiy foydalanganligini ko‘rishimiz mumkin. Ayniqsa, xalq og‘zaki ijodi Sakkokiy ijodining takomiliga juda katta ta’sir ko‘rsatganki, biz quyida shoir ijodini shu jihatiga to‘xtalamiz.