GRAVITATSIYA - Ibaydullayeva, Oliya (Журнал математики и информатики, 2024)
Gravitatsiya — bu jismoniy obyektlar orasidagi tortishish kuchini tasvirlaydigan tabiiy hodisadir. Bu kuch Yerning va boshqa sayyoralar, yulduzlar, galaktikalar va umuman olamdagi jismonlar o'rtasida mavjud bo'lib, ularni bir-biriga tortadi. Gravitatsiyaning ta'siri har bir jismning massasi bilan bog'liq bo'lib, unga nisbatan, katta massa katta tortishish kuchi hosil qiladi. Gravitatsiya qonunini birinchi marta 1687-yilda Isaaq Nyuton ishlab chiqdi va u jismoniy obyektlar orasidagi tortishish kuchining to'g'ridan-to'g'ri massa bilan va teskarisi masofa kvadrati bilan bog'liqligini ko'rsatdi. Keyinchalik, Albert Eynshteynning umumiy nisbiylik nazariyasi gravitatsiyani makon va vaqtning egilishi sifatida tushuntirdi. Gravitatsiya nafaqat Yer yuzasida jismning erkin tushishini, balki kosmik masofadagi katta jismlarning harakatini ham ta'sir qiladi. U turli ilmiy tadqiqotlar, kosmik missiyalar va kundalik hayotda o'rganilishi zarur bo'lgan muhim tabiiy kuch hisoblanadi.