TURKIYADA AYOLLARGA QARSHI ZO‘RAVONLIK VA ISTANBUL KONVENSIYASI - Xudaybergenova, Zilola (Журнал Педагогики и психологии в современном образовании, 2023)
Mazkur maqolada bugungi kunda barcha mamlakatlarda ijtimoiy muammo bo‘lgan ayollarga qarshi zo‘ravonlik masalasi ko‘tarilgan. Ayollarga qarshi zo‘ravonlikning turlari ta’riflangan. Turkiyada mavjud bo‘lgan ayollarga qarshi zo‘ravonlik holatlari, sabablari tahlilga tortilgan. Tadqiqot institutlari tomonidan amalag oishirilgan statistik tadqiqot natijalariga ko‘ra Turkiyada ayollarga qarshi zo‘ravonlik turlari izohlangan. Turkiyada ayollarning huquqini himoya qilish uchun dunyoda ilk bora qabul qilingan va to‘liq nomi "Ayollarga nisbatan zo’ravonlik va oiladagi zo’ravonlikning oldini olish va unga qarshi kurashish bo’yicha Yevropa Kengashi konvensiyasi" bo‘lgan kelishuv tanishtiriladi.