SHAXS KAMOLOTINI BELGILOVCHI ASOSIY MEZONLAR - Avlaev, Orif (Журнал Педагогики и психологии в современном образовании, 2024)
Shaxs kamoloti murakkab tushuncha bo‘lib, u o‘z-o‘zini chuqur anglash, hissiy barqarorlik, moslashuvchanlik, muammolarni samarali hal qilish va shaxslararo munosabatlarni aks ettiradi. Shaxsning sotsial intellekti uning boshqalar bilan samarali munosabatda bo‘lish, o‘zining va boshqalarning his-tuyg‘ularini tushunish va boshqarish, turli ijtimoiy vaziyatlarga moslashish qobiliyatini ko‘rsatadigan bir qancha mezonlar orqali namoyon bo‘ladi. Ilmiy tadqiqotlarimiz natijasiga asoslanib shaxs kamolotini ta’minlovchi sotsial intellekt mezonlarini ishlab chiqdik. Quyida ushbu har bir mezonlarning psixologik tahlilini keltirib o‘tamiz: