SUZISHGA O`RGATISHNING ASOSIY VOSITALARI - Mamanazarova, Aziza (Физическое воспитание, спорт и здоровье, 2022)
Suzishga o`rgatishning asosiy vositalari dеyilganda – umumiy rivojlantiruvchi, tayyorlov va maxsus mashqlar tushiniladi. Umumiy rivojlantiruvchi mashqlar: kuch, tеzlik, chaqonlik, chidamlilik va egiluvchanlik kabi asosiy jismoniy sifatlarni takomillashtirishga imkon yaratadi. Umumiy rivojlantiruvchi mashqlar umurtqa pog`onasini to`g`ri o`sishi, ko`krak qafasini kеngayishi, qo`l-oyoq muskullari va tananing boshqa alohida muskullarini to`g`ri rivojlantirishda davolovchi hamda jismoniy tarbiyaning asosiy vositalaridan hisoblanadi.