ДЕМОКРАТИК ҚАДРИЯТЛАР ВА ЎЗИНИ-ЎЗИ БОШҚАРИШ - Очилова, Бахти (Научно-просветительский журнал "Наставник", 2021)
Фуқаролик жамияти демократик қадрият ҳисобланади. Ушбу феномен хусусида жаҳон фалсафий тадқиқотлар тизимида илмий изланишлар олиб бориш долзарб масала ҳисобланиб келинган. Бу, биринчидан, фуқаролик жамиятини ўрганиш тамойиллари, ижтимоий-иқтисодий воқеликка ёндашув хусусиятлари ва парадигмалари доимий равишда ўзгариб, такомиллашиб бориши билан характерланса, иккинчи томондан, ижтимоий ҳаёт ва миллий тараққиёт, унинг тарихий ўзгарувчан характери, динамик мураккаблиги, ижтимоий субъект ривожланиш даражаси, унинг имкониятлари, ҳаётий эҳтиёжлар нисбати ва уларни қаноатлаштириш, иқтисодий ва сиёсий турмушни ўз ихтиёри асосида қуришга тўла эркинлик, хусусий мулкка асосланган манфаатлар (эҳтиёжлар) устуворлиги, инсоний бирликлар, гуруҳларнинг социал алоқалари ва муносабатлари, социал сифат ва ижтимоий инфраструктура, демократик қадриятлар ва ўзини-ўзи бошқаришкаби ҳодисаларни ижтимоий фалсафий таҳлил қилиш, жамиятнинг соҳалари трансформациясини чуқур, ҳар томонлама ўрганиш ва илмий хулосаларни шакллантириш зарурияти билан ифодаланади.